Daca doriti ca eseul Dumneavoastra sa fie publicat pe blogul nostru, atunci trimeteti-l pe adresa de email eseu43adm@gmail.com

Translator

luni, 24 septembrie 2012

Prietenia



Prietenia se poate defini ca una din cele mai importante valori ale sufletului nostru,incarcata de noblete si daruire pentru ceilalti aceasta idee, insasi prin existenta ei dar si prin curajul nostru de o cauta capata o aura ce ne innobileaza sufletul.
In opinia lui Kant prietenia are un rol foarte important,aceasta devine poate cel mai mare judecator al persoanei de care ne leaga prietenia . Considerand ca tine de datoria unui prieten sa ne atentioneze atunci cand gresim Kant subliniaza totusi si modu in care spunem un adevar unui prieten pentru ca de multe ori putem rani persoana de langa noi prin cuvintele noastre desi  vrem sa-i facem un bine sfarsim prin a-l indeparta. Totodata Kant sustine temeiul ratiunii in pofida sentimentului ca baza a prietenii pentru ca oamenii sunt constienti de importanta dar mai ales de folosul unei prietenii in viata lor,cine nu si-ar dori mereu un umar pe care sa planga,un sprijin atunci cand ii e greu,cineva pe care sa-l alimentam cu nevoile si dorintele noastre si care ne face parca mai usor de traversat fiecare etapa din viata ?
A avea un prieten inseamna sa poti sa te dezvalui tu,asa cum numai tu te stii in fata unui om ce nu-ti datoreaza nimic dar care are mereu usa inimii sale deschisa pentru tine.
Un prieten adevarat insa nu este acela care se ascunde in spatele unor masti,care iti ocolesti adevaru,care crezand ca te protejeaza te incurajeaza sa gresesti in continuare doar pentru ca descurajandu-te ar putea pierde respectul si prietenia ta. Acesti prieteni sunt doar prezente efemere in viata noastra,ei dispar atunci cand ai cea mai mare nevoie de ei.In general acest tip de prietenie se bazeaza pe interes si utilitate,desi prietenia presupune a-i dori binele celuilalt si fericirea prieteniile false isi au temeiul in avantajele pe care fiecare dintre cei doi le pote dobandi de pe urma acestei prietenii.
Un prieten adevarat este omul pe care te poti baza,omul care te incurajeaza spre fapte marete,care-ti opreste avantul prin cuvinte dulci inimii ca sa nu gresesti,care-ti planteaza in suflet bunatate prin cuvintele lui,care e in stare sa riste chiar prietenia ce va leaga pentru a te ajuta. Niciodata un prieten adevarat nu te va trada,umili sau lasa in urma,nu,ei vor sti intotdeauna ce te doare fara sa le vorbesti,cand esti fericit chair daca nu zambesti,ei sunt oamenii care pot vedea dincolo de aparentele pe care le afisezi zilnic.In opinia mea cea mai mare calitate a unui prieten este modul in care te asculta,de multe ori in viata avem nevoie doar sa fim ascultati ,sa ne spunem problemele pentru care cel mai adesea tot noi gasim solutii.Acesti prieteni sunt cei care merita sa fie cautati,pentru care merita sa lupti ca sa-i ai ,pentru ca,asa cum spunea si Aristotel prietenia este un bine indispensabil vietii.
In concluzie prietenia este o arta,o arta care are nevoie de timp pentru a se desavarsi presupunand doua suflete ,asociate prin afinitatile pe care le au, intre care se stabileste un echilibru al daruirii si al primirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu